Exxentric Products

A kBox4 és a kPulley2 eszközök többfunkciós lendkerekes (Flywheel) edzőgépek. A gravitációval szemben történő súlyemelés helyett Ön egy Flywheelt gyorsít fel. Ez azt jelenti, hogy a terhelés attól függ, hogy mennyire gyorsan végzi a húzást vagy a nyomást, és az eszköz az Ön erejéhez igazodik az optimális ellenállás kialakításához, amely bizonyítottan növeli az edzés hatékonyságát. Mindkét eszközön különböző edzési beállítások használhatók: rehabilitáció, fitnesz és teljesítmény tréning.

A kPulley2 egy ideális megoldás az izomerő növelésére azáltal, hogy Flywheel edzést biztosít a vízszintes síkban végzett rotációs és húzó jellegű gyakorlatokhoz. A sokoldalúan falra szerelhető és/vagy hevederes kialakítás lehetővé teszi, hogy a különböző mozgásoknak megfelelően a rögzítési pont magassága - szinte a padlótól a mennyezetig - gyorsan beállítható legyen.

kBox4 kPulley2

Teljesítmény / Performance

A Flywheel technológia egyre nagyobb szerepet játszik a sportteljesítményben, mivel a sportolók és az edzők látják az Exxentric kBox előnyeit. A tudósok egyre több bizonyítékkal támasztják alá ezt az edzésmódszert. A Flywheel edzés élsportban megmutatkozó előnyei fiziológiai, gyakorlati, ergonómiai és gazdasági előnyöket foglalnak magukba.

Sportági példák / Fitness

Labdarúgás

A labdarúgásban a Flywheel edzést számos elit csapatnál a fejelőerőt és az állóképességet fejlesztő edzők használják a rendszeres edzésprotokoll részeként. Az eszközt használó ügyfelek között szerepelnek Franciaország, Olaszország, Portugália, Oroszország, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság elsőosztályú profi labdarúgó ligáinak élcsapatai, valamint a labdarúgó tehetségeket fejlesztő legjobb nemzetközi labdarúgó akadémiák.

Kosárlabda

A kBox eszköz több fontos szempontból hasznos a kosárlabdázók fizikai teljesítőképességének fejlesztésében, és az amerikai Nemzeti Kosárlabda Szövetség (National Basketball Association, NBA) több csapata is használja.

Kézilabda

A kézilabdázók funkcionális lábedzése az oldalirányba végzett guggolásokat és a kitöréseket foglalja magába. A gyakorlatokat mindenképpen el lehet végezni, mert az alkalmazott heveder miatt a kBox használatát nem befolyásolja a gipszrögzítés vagy egy felső végtagot érintő sérülés. A kBox edzőgépet nagy sikerrel használják a kézilabda élsportolói mind a szezon előtti edzéseken, mind a felső végtagi sérülések rehabilitációs időszakában.

Kerékpározás

A Flywheel edzés egyre nagyobb szerephez jut az állóképességi sportolók körében is, ahogy ezek a sportolók is tudomást szereznek a tudományos kutatások által alátámasztott izomerősítő edzések előnyeiről. Ilyen például a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség egyik profi csapata, amely Belgiumban sokszor végez edzést a kBox segítségével.

Állóképességi sportágak

Az izomerősítő edzés bizonyított előnyökkel jár az állóképességi sportolók számára, akiknek a kBox rendkívül sokoldalú és hordozható megoldást kínál a hatékony és bizonyítékokon alapuló edzéshez.

Amerikai futball

A kBox számos funkcióval rendelkezik az izomerő, az izomtömeg és a teljesítőképesség fejlesztéséhez, amely alapvetően fontos az amerikai futballban. Már több mint 10 NFL csapat - köztük az Oakland Raiders és a Philadelphia Eagles - vonta be edzésprogramjába a kBox használatát.

Jégkorong

A professzionális jégkorongban a Flywheel edzést az erőnléti edzők és számos elit csapat játékosai használják a szokásos edzésprotokolljaikban. A jégkorongban a kBox felhasználói között találhatók edzők és játékosok Svédországból és Svájcból, valamint a Nemzeti Jégkorong Ligában (National Hockey League, NHL) is használják az eszközt az Egyesült Államokban.

Baseball

A kBox népszerűsége egyre növekszik azon edzők körében, akik a baseball játékosok fizikai erejét igyekeznek fejleszteni. Az eszközt már számos, a Major League Baseball (MLB) bajnokságban játszó csapat használja.

Torna

A tornászok izomerő fejlesztésével kapcsolatos, számos fontos vonatkozás áll a kBox célkeresztjében, és az eszközt már számos tornászcsapat használja különböző országokban. A legeredményesebb tornászoktól kezdve több példát találhatunk a maximális teljesítménynövelést célzó sportspecifikus gyakorlatokra.

Küzdősportok

A küzdősportot űzőknek a fizikai teljesítőképességüket széles skálán kell növelniük, és gyakran nagyon nagy volumenű edzést végeznek az elit bajnokságok és a profi ligák sportolói. A kBox sokféle gyakorlatot kínál, hogy javítsa az általános fizikai erőnlétet és növelje az izomtömeget, de még speciálisabb törzsizomzat erősítő és rotációs gyakorlatok is végezhetők az eszközzel.

Úszás

Tanulmányok mutatták ki, hogy egy verseny előtt a poszt-aktivációs potenciáció (PAP) alkalmazásával az úszók akár 35%-kal gyorsabban tudnak elstartolni, és a kBox-ot már több kontinensen használják az olimpiára kvalifikált úszók.

Tenisz

A teniszezők izomerő fejlesztésével kapcsolatos, számos fontos vonatkozás áll a kBox célkeresztjében, és a professzionális szinten teljesítő játékosok már használják az eszközt. A kBox Flywheel edzéssel a teniszezők egy eszközt kapnak a sprintsebesség, valamint az irányváltoztatási képesség és az ütőerő javítására.

Atlétika

Az elit sprinterek edzői lenyűgöző eredményeket felmutatva használják az Exxentric kBox-ot, mivel az eszköz sokféle gyakorlathoz használható a láb és a csípő nyújtása és a hátsó izomlánc esetén, mind az erőfejlesztő, mind az explozív jellegű gyakorlatoknál. A kBox excentrikus tréninghez és -túlterheléshez is használható, amelyről tudható, hogy rendkívül preventív hatással bír a hátsó combizom húzódás tekintetében. Összességében ez egy megfelelő edzést támogató eszköz az atlétikai edző eszköztárában.

Röplabda

A kBox4 sok szempontból hasznos lehet a röplabdázók számára. A kBox Flywheel edzés által nyújtott lehetőségek nagymértékben hasonlítanak a versenyszerűen űzött röplabdázás fiziológiai követelményeihez, hozzáférhető edzést biztosítva az excentrikus és az explozív izomerő fejlesztéséhez, valamint a sérülések megelőzéséhez.

...és sok más


Fiziológiai előnyök / Physiological advantages

A kBox használatával végzett Flywheel edzés élettani vonatkozásai: az eszköz változó ellenállást kínál, amely automatikusan maximális ellenállást biztosít a teljes edzés során, és minden mozgásszögben megnöveli az izomtömeget és -erőt. A nagy excentrikus terhelés vagy túlterhelés lehetőségével az ezekre a paraméterekre és a teljesítményre gyakorolt hatás jelentősen felülmúlja a hagyományos súlyokkal végzett gyakorlatokat. Az excentrikus túlterhelés sokkal hatékonyabb az izomerő, az izomsebesség és az izomtömeg növelésére, különösen az edzett egyéneknél.

Ugyanakkor az excentrikus edzés nagyon hatékony a sérülések megelőzésében. Sok sérülés az excentrikus összehúzódás során következik be, mint például a hátsó combizom húzódása, így a szezon előtti időszakban vagy a rehabilitáció során az eszköz használatával jelentősen csökkenthető az új vagy a kiújuló sérülések kockázata.


Gyakorlati előnyök / Exercises

Gyakorlati előny, hogy a változó ellenállással az Ön sportolóinak nem kell cserélgetniük a súlyokat az egyes ismétlések között, a különböző felhasználók esetén és még az egyes gyakorlatok között sem. Az alacsonyabb vagy magasabb sportolók könnyedén együtt edzhetnek anélkül, hogy meg kellene változtatniuk a tartóállvány magasságát. Ez hatékonyabbá teszi az edzéseket, és időt takarít meg a sportolók tréningjének más fontos vonatkozásaihoz, mint a pihenés, táplálkozás, taktika vagy játék. Lásd az alábbi alkalmazásokat és feladatokat.

Az alsó végtagon végzett gyakorlatokhoz egy hevedert használva a sportolók a legnagyobb teljesítménnyel dolgozhatnak, és nem korlátozzák őket a kezeket vagy a karokat érintő, illetve a nem megfelelő technika miatt bekövetkező sérülések. A heveder tehermentesíti a hát felső részét a pontszerű nyomástól és a hát alsó részét a forgatónyomatéktól, ami lehetővé teszi a sportolók számára, hogy inkább a teljesítményükre összpontosítsanak.

A kBox egy másik praktikus előnye a mobilitás. Az eszköz mindössze kb. 23 kg súlyú a tartozékokkal együtt, így kiviheti a pályára, beviheti az öltözőbe, vagy elviheti az utazásaira (pl. versenyre) vagy az edzőtáborba, mint ahogy a vizes palackjait is magával viszi. Kezdje el kombinálni a nagy súlyok emelését vagy az erőnléti edzéseket sprintfutásokkal, ugrásokkal vagy játékokkal egy teljesen új módon.


Gyógyászati előnyök / Medical

A kBox and kPulley képesek az Önnél, mint rehabilitációban dolgozó klinikai szakembernél felmerülő problémák megoldására; biztonságos, kontrollált és hatékony edzést nyújtva az Ön összes betegének.

A rehabilitációban dolgozó klinikai szakembereknek átfogó eszköztárral kell rendelkezniük, hogy segítséget nyújtsanak a különböző fizikai állapotú, valamint eltérő fájdalom- és teljesítményszinttel, mobilitással, stb. rendelkező betegek széles körénél. Így az Exxentric kBox és kPulley eszközökön végzett Flywheel edzés sokoldalú és hatékony megoldás az ügyfelek változatos igényeinek kielégítésére. Lásd gyógyászati rendszerek.

GYAKORLATI ELŐNYÖK

A kBox az alacsony erőkifejtést igénylő, alacsony intenzitású edzéstől egészen a nagy erőkifejtéssel járó, teljesítmény-orientált edzésig mindent kínál, emellett mindenféle típusú terhelés lehetőségét nyújtja a tiszta koncentrikus összehúzódásoktól az excentrikus túlterhelésig. A kBox mindezt biztonságos, ergonomikus és hangtalan módon, minimális sérülésveszéllyel biztosítja. A kis méretű és hordozható kBox Lite a kisebb rendelőkben is könnyen elfér, vagy akár a beteg otthonában is, ha a betegnek így kényelmes.

Egy számítógépes feedback rendszer - például a kMeter - segítségével könnyen figyelemmel kísérheti a betege erőfeszítéseit és teljesítményét. Ez akkor is hasznos, ha korlátozni kívánja az edzésterhelést, vagy ha az idő múlásával követni kívánja a fejlődést. A vizuális visszajelzés egy hasznos motivációs eszköz lehet a betege számára.

FIZIOLÓGIAI ELŐNYÖK

A kBox Flywheel technológiát alkalmaz, amely változó ellenállást kínál, ezáltal csökkenti a súlyváltás szükségességét, és lehetővé teszi a beteg számára, hogy meghatározza a kívánt erőkifejtést. Ez hatékony edzést eredményez, amely emellett biztonságos is és kisebb sérüléses kockázattal jár. Az alkalmazott változó ellenállás révén egy változtatható emelőkar jön létre, amely az edzés során egyenletes ellenállást biztosít, ami erősíti az izmot a teljes mozgástartományban (range of motion, ROM). A mozgástartomány is könnyen állítható, ha korlátozni szeretné a mozgás mélységét, pl. guggoláskor. Ez akkor hasznos, ha meg akarja akadályozni, hogy a beteg bizonyos szögeken túl végezzen mozgást, ami a különböző rehabilitációs kezelési folyamatok esetén általános követelmény.

A kBox drive belt automatikusan és mindkét vállon egyenletesen osztja el a terhelésből eredő nyomást, és csökkenti a forgatónyomatékot is az alsó háti szakaszon, ha a beteg technikája nem tökéletes. Ez elősegíti a helytelen emelési technika által okozott sérülések számának csökkentését. A rendelőben a betege már az első naptól kezdve elkezdheti a guggoló és más funkcionális, az alsó végtagot mozgató gyakorlatok végzését, még akkor is, ha teljesen új számára az ilyen típusú emelés.

Az excentrikus terhelés széles körben elfogadott, mint a tendinózis kezelésének leghatékonyabb módja, és ennek megvalósítása soha nem volt még egyszerűbb, mint a kBox eszközzel. Különböző módszerek alkalmazásával jelentős excentrikus terhelést alkalmazhat minden lehetséges gyakorlat során és mozgási síkban.

Mint általában véve a Flywheel edzés, a Flywheel eszközökkel rehabilitációs céllal végzett edzés is szilárd alapokkal rendelkezik a tudományosan alátámasztott és bizonyítékokon alapuló gyakorlatban. Ilyen meggyőző eredményt mutatnak a következő tanulmányok: a tendinopátia esetén végzett excentrikus tréning (Murtaugh és Ihm, 2013), idősek számára összeállított excentrikus edzés (Gault és Willems, 2013) és Flywheel edzésprogram időskorúaknak (Onambele 2008).

ALKALMAZÁSOK

Néhány példa a kBox alkalmazására rehabilitációs körülmények között:

  • elülső keresztszalag (ACL) pótlás utáni rehabilitációjában
  • a tendinopátiák rehabilitációja,
  • a kiújuló sérülések megelőzése,
  • a patellofemorális fájdalom szindróma (elülső térdfájdalom) kezelése, és
  • a sérüléses időszakra adaptált edzés.

Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban a rehabilitációs klinikák már alkalmazzák az Exxentric kBox Flywheel edzőgépen végzett tréninget, és több más ország is szorosan a nyomukban van. A kBox-t emellett használják rehabilitációs célokra az élsportban, - beleértve az európai elit labdarúgó csapatokat és a kerékpárversenyzőket.